×

Konuşan Kitaplık

Kitap Dışı Materyaller Şube Müdürlüğü’ne bağlı olarak hizmet veren Konuşan Kitaplık Görme Engelliler Merkezi’nde, gönüllü okurlar aracılığıyla görme engelli üyelerin talepleri doğrultusunda kitaplar seslendirilmektedir. 1955 yılında Braille kitaplarla başlayan hizmetimiz, günümüzde 11 profesyonel formatta oluşturulmuş ses kayıt stüdyosunda devam etmektedir.

Görme engelli vatandaşlarımızın Sesli Kitap arşivi hizmetimizden faydalanabilmesi için 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nun Ek 11 inci maddesince, engelli kimlik kartı ya da sağlık kurulu raporunun taranmış halini üyelik formunu doldururken ilgili sayfadan yüklemeleri ya da “konusankitaplik@mkutup.gov.tr” e-posta adresine göndermeleri gerekmektedir

Kullanıcılarımız, T.C. Kimlik Numaraları ve şifresiyle birlikte söz konusu kitapları görme engelliler için özel olarak tasarlanmış web sayfamız üzerinden gelişmiş arama seçeneklerini kullanarak, katalogda bulunan sesli kitaplara ulaşabilmektedirler.

Görme engelli üyelerimiz koleksiyonumuzda yer alan sesli kitaplara http://konusankitaplik.mkutup.gov.tr adresinden erişebilmektedirler. Diğer taraftan, sesli kitaplar DVD’ye yüklenerek internet erişim olanağı olmayan ya da kısıtlı olan üyelerimizin adreslerine ücretsiz olarak gönderilmektedir.

Kullanıcılarımız ana sayfamızdan son eklenen sesli kitaplar, en çok dinlenen sesli kitaplar, son bir ayda en çok dinlenen sesli kitaplar, şu anda seslendirilen kitaplar başlıklarında güncel bilgilere ulaşabilmektedirler. 

Konuşan Kitaplık Görme Engelliler Merkezi’nde gönüllü okuyucularımız hafta içi 09.30-17.30 saatleri arasında profesyonel formatta oluşturulmuş kayıt stüdyolarında kitap seslendirmektedirler. Gönüllü okuyucu olmak isteyen vatandaşlarımız 0312 470 83 22/25/26​​ telefon numaralarından ya da konusankitaplik@mkutup.gov.tr adresine gönderecekleri e-postalar marifetiyle başvuru ve seslendirme sürecine ilişkin ayrıntılı bilgi alabilirler. 

Vermiş olduğumuz hizmet Türkiye Bilişim Derneği’nin düzenlediği ve bilişime taraf tüm kesimlerin yer aldığı “Atılım için Bilişim” ana teması ile Bilişim 2012 etkinliği kapsamında yapılan oylama sonucunda “Kamu Uygulama Ödülü” kategorisinde Konuşan Kitaplık Görme Engelliler Merkezi birinciliğe layık görülmüştür. TÜSİAD ve Türkiye Bilişim Vakfı tarafından her yıl başarılı bulunan projelere verilen ve 2012 yılında onuncusu düzenlenen eTR ödüllerinde Kamudan Vatandaşa Sunulan Hizmet kategorisinde de birincilik ile ödüllendirilmiştir. Ayrıca 2016 yılında Saraybosna’da düzenlenen “Engelsiz Balkan Platformu”nda Milli Kütüphane Başkanlığına görme engelli vatandaşlarımıza verdiği hizmet ve yapmış olduğu çalışmalardan dolayı  “Engelsiz Balkan Ödülü“ takdim edilmiştir. Millî Kütüphane Konuşan Kitaplık Görme Engelliler Merkezi 2019 yılında da Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca verilen “Kültür ve Sanat Alanında Erişilebilirlik Ödülü”nü almıştır.

Görme engelli kullanıcılarımız için hizmete sunulan Konuşan Kitaplık Sistemine erişim için tıklayınız.